سعی بر آن است که مطالب مرجع تخصصی آب و فاضلاب شامل مسایل ، مقالات و اخبار عمران آب و فاضلاب,آب و فاضلاب و به صورت تخصصی فرآیند های تصفیه آب و فاضلاب،مهندسی آب و فاضلاب و صنعت آب و فاضلاب باشد.
دانشنامه آنلاین آب و فاضلاب
رشته های مرتبط:مهندسی عمران آب و فاضلاب،مهندسی تکنولوژی آب و فاضلاب،مهندسی آب و فاضلاب،محیط زیست،مهندسی بهداشت محیط،مهندسی آب،مهندسی شیمی و...
امیرحسین ستوده بیدختی
یک سوم جمعیت جهان با مشکل آب مواجه هستند
۱۳۹۰/۰۶/۱۵
19:25
|
بر اساس تحقیقات انجام شده دركشورهای مختلف جهان یك سوم جمعیت جهان با مشكل آب مواجه هستند.
در فاصله روزهای ۲۲تا ۲۹اوت ( ۳۱مرداد تا ۷شهریور) شهر استكهلم شاهد حضور یكهزار و ۵۰۰كارشناس آب از ۱۴۰كشور جهان بود .این كارشناسان به مناسبت هفته جهانی آب در پایتخت سوئد گرد آمدند تا مشكلات جهان را در این زمینه مورد بررسی قرار دهند.
به همین مناسبت، بنیاد بینالمللی مدیریت آب نتیجه تحقیقاتی را منتشر كرد كه ۷۰۰كارشناس از سراسر جهان روی آن كار كردهاند. بر اساس همین تحقیقات، امروزه یك سوم انسانها یا در مناطقی زندگی میكنند كه در آنها زیاده روی در مصرف، سبب كاهش آبهای سطحی و خشكی رودخانهها میشود و یا به آب سالم و كافی دسترسی ندارند.
رییس بنیاد بینالمللی مدیریت آب در كنفرانس استكهلم گفت:"در سال ۲۰۰۰ پیش بینی شد كه تا سال ۲۰۰۵یك سوم جمعیت جهان با مشكل كمبود آب روبهرو خواهند شد، اما تحقیقات ما نشان میدهد كه وضعیت بسیار بدتر شده است و با توجه به بحران كمبود فزاینده آب در كشورهایی مانند هند، چین، آمریكا و مكزیك، نمیتوانیم با مساله آب مثل گذشته برخورد كنیم."
مساله از دید كارشناسان به كمبود طبیعی آب مربوط نمیشود، بلكه ناشی از نوع برخورد انسانها با این ماده حیاتی است.
دویچهوله در ادامه افزود: در خاورمیانه تنها اسراییل است كه به تامین آب كافی برای شهروندان و تبدیل كویر به اراضی بارور شهرت دارد.
در تازهترین شماره نشریه علمی "ساینس" مقالات متعددی در زمینه تامین آب انتشار یافت كه یكی از این مقالات را "آلون تال"از همكاران موسسه "یاكوب بلاواشتاین" دانشگاه "بن گوریون" نوشت.
در فاصله روزهای ۲۲تا ۲۹اوت ( ۳۱مرداد تا ۷شهریور) شهر استكهلم شاهد حضور یكهزار و ۵۰۰كارشناس آب از ۱۴۰كشور جهان بود .این كارشناسان به مناسبت هفته جهانی آب در پایتخت سوئد گرد آمدند تا مشكلات جهان را در این زمینه مورد بررسی قرار دهند.
به همین مناسبت، بنیاد بینالمللی مدیریت آب نتیجه تحقیقاتی را منتشر كرد كه ۷۰۰كارشناس از سراسر جهان روی آن كار كردهاند. بر اساس همین تحقیقات، امروزه یك سوم انسانها یا در مناطقی زندگی میكنند كه در آنها زیاده روی در مصرف، سبب كاهش آبهای سطحی و خشكی رودخانهها میشود و یا به آب سالم و كافی دسترسی ندارند.
رییس بنیاد بینالمللی مدیریت آب در كنفرانس استكهلم گفت:"در سال ۲۰۰۰ پیش بینی شد كه تا سال ۲۰۰۵یك سوم جمعیت جهان با مشكل كمبود آب روبهرو خواهند شد، اما تحقیقات ما نشان میدهد كه وضعیت بسیار بدتر شده است و با توجه به بحران كمبود فزاینده آب در كشورهایی مانند هند، چین، آمریكا و مكزیك، نمیتوانیم با مساله آب مثل گذشته برخورد كنیم."
مساله از دید كارشناسان به كمبود طبیعی آب مربوط نمیشود، بلكه ناشی از نوع برخورد انسانها با این ماده حیاتی است.
دویچهوله در ادامه افزود: در خاورمیانه تنها اسراییل است كه به تامین آب كافی برای شهروندان و تبدیل كویر به اراضی بارور شهرت دارد.
در تازهترین شماره نشریه علمی "ساینس" مقالات متعددی در زمینه تامین آب انتشار یافت كه یكی از این مقالات را "آلون تال"از همكاران موسسه "یاكوب بلاواشتاین" دانشگاه "بن گوریون" نوشت.
فسفات در آب های طبیعی
۱۳۹۰/۰۶/۱۵
17:59
|
وجود مقدار بالایی یون
فسفات در آبهای طبیعی میتواند اثر مخربی روی اکولوژی آبی داشته باشد، زیرا
یون فسفات زندگی گیاهی را بیش از حد تقویت میکند. بزرگترین منابع فسفات
به عنوان آلاینده ، شویندهها و کودهای شیمیایی است. فاضلابهای خانگی و
آبهای جاری از کشتزارهایی که کود شیمیایی فسفات در آنها استفاده میشوند،
مقادیر زیادی فسفات وارد آبهای طبیعی میکنند.
فسفات بعد از ورود به آب دریاچهها به عنوان ماده غذایی کنترل شده رشد جلبکها عمل میکند یعنی هر قدر ، مقدار این یون بیشتر باشد رشد جلبکها هم سریعتر است. وقتی توده اضافی جلبکها میمیرند و تجزیه آنها بر اثر اکسایش شروع میشود آب از اکسیژن تهی شده در نتیجه آب دریاچه بدمزه ، سبز رنگ و لزج میشود و ماهیان و سایر جانداران آبزی میمیرند.
علت استفاده از ترکیبات فسفات در شویندهها
فسفات بعد از ورود به آب دریاچهها به عنوان ماده غذایی کنترل شده رشد جلبکها عمل میکند یعنی هر قدر ، مقدار این یون بیشتر باشد رشد جلبکها هم سریعتر است. وقتی توده اضافی جلبکها میمیرند و تجزیه آنها بر اثر اکسایش شروع میشود آب از اکسیژن تهی شده در نتیجه آب دریاچه بدمزه ، سبز رنگ و لزج میشود و ماهیان و سایر جانداران آبزی میمیرند.
علت استفاده از ترکیبات فسفات در شویندهها
واکنش شویندههای سنتزی
با یونهای کلسیم و منیزیم برای تشکیل یونهای کمپلکس از قدرت پاککنندگی
شویندهها میکاهد. یونهای پلیفسفات را به عنوان تقویت کننده به شوینده
اضافه میکنند.
این آنیون ترجیحا با یونهای Ca2+و Mg2+کمپلکسهای محلول میدهد و در نتیجه مولکول شوینده به راحتی عمل پاککنندگی را انجام میدهد. نقش دیگر تقویتکننده مذکور این است که با قلیایی کردن آب شستشو به جدا شدن برخی از الیاف کمک میکند. در گذشته مقادیر زیادی از سدیم تری پلی فسفات (STP) بعنوان تقویتکننده به فرمولبندی شویندهها اضافه میشد. وقتی آب شستشو که STP دارد دور ریخته میشود پلی فسفات اضافه در آبراهها وارد شده و در نتیجه واکنش با آب به تدریج به یون فسفات تبدیل میشود.
این آنیون ترجیحا با یونهای Ca2+و Mg2+کمپلکسهای محلول میدهد و در نتیجه مولکول شوینده به راحتی عمل پاککنندگی را انجام میدهد. نقش دیگر تقویتکننده مذکور این است که با قلیایی کردن آب شستشو به جدا شدن برخی از الیاف کمک میکند. در گذشته مقادیر زیادی از سدیم تری پلی فسفات (STP) بعنوان تقویتکننده به فرمولبندی شویندهها اضافه میشد. وقتی آب شستشو که STP دارد دور ریخته میشود پلی فسفات اضافه در آبراهها وارد شده و در نتیجه واکنش با آب به تدریج به یون فسفات تبدیل میشود.
جایگزینهای STP
به خاطر جلوگیری از آلودگی بیشتر محیط زیست با فسفاتها امروزه در کشورهای اروپایی نیتریلوتری استات (NAT) بطور عمده جانشین STP شده است. آنیون NAT مانند STP با یونها کلسیم و منیزیم کمپلکس تشکیل میدهد. این ترکیب در آمریکا استفاده نمیشود زیرا سرعت کم تخریب این نمک در محلول باعث نگرانیهایی از نظر سلامت در آب آشامیدنی شده است. تقویت کنندههای دیگر که امروزه استفاده میشوند شامل سدیم سیترات ، سدیم کربنات و سدیم سیلیکات است.
به خاطر جلوگیری از آلودگی بیشتر محیط زیست با فسفاتها امروزه در کشورهای اروپایی نیتریلوتری استات (NAT) بطور عمده جانشین STP شده است. آنیون NAT مانند STP با یونها کلسیم و منیزیم کمپلکس تشکیل میدهد. این ترکیب در آمریکا استفاده نمیشود زیرا سرعت کم تخریب این نمک در محلول باعث نگرانیهایی از نظر سلامت در آب آشامیدنی شده است. تقویت کنندههای دیگر که امروزه استفاده میشوند شامل سدیم سیترات ، سدیم کربنات و سدیم سیلیکات است.
آب عنصری که در متن زندگی جریان دارد
۱۳۹۰/۰۶/۱۴
19:21
|
رشد فزاینده جمعیت و افزایش مصرف آب، قطع بی رویه درختان جنگلها و تغییر
اکوسیستم طبیعت، رشد شهرسازی و افزایش صنایع آلودهکننده آب، شیوههای
نامناسب و غیراصولی کشاورزی، احداث سدهای مخزنی و ایجاد دریاچههای
مصنوعی همگی از عوامل نابودی چرخه منظم آب در سطح جهان است و نوعی تهدید
جدی برای جامعه بشریت محسوب میشوند.
البته این تهدید تا حدی جدی است که برآوردهای سازمان ملل نشان میدهند تا اواسط قرن بیست و یکم به علت آلوده شدن و هدر رفتن آبهای کره زمین ممکن است تا ۷۰ درصد جمعیت کل دنیا، یعنی ۷ میلیارد نفر با کمبود آب شیرین مواجه شوند و حتی در صورت اجرایی نشدن تدابیر لازم در طول ۲۰ سال آینده، آب قابل مصرف برای هر انسان در جهان به دوسوم سطح کنونی کاهش خواهد یافت.
آب در بسیاری از ادیان مقدس شمرده میشود و در مناسک و مراسم گوناگونی مورد استفاده قرار میگیرد. جریان آب نیز قرنها در زمینههای مختلف هنری نظیر موسیقی، نقاشی و ادبیات تجلی یافته و موضوع بسیاری از تلاشهای علمی است. اگرچه مردم هر منطقه از جهان آداب متنوعی در تقدس آب دارند، اما این عنصر در همه فرهنگها باارزش است و در متن زندگی بشری قرار دارد. انسانها شهرهایشان را کنار آب میسازند، در آب استحمام میکنند و با آن به کار مشغول میشوند. اقتصاد جهانی با اتکا به انتقال جریان آب بنا شده و آنچه میخریم و میفروشیم از طریق آب است.
آب در واقع منبعی طبیعی، کمیاب، حیاتی و کالایی ارزشمند در توسعه اقتصادی و اجتماعی کشورهاست که در اشکال مختلف مصارف آن اعم از شرب و بهداشت، کشاورزی، صنعت و زیستمحیطی قابل جایگزینی با ماده دیگری نیست. بعلاوه تحقق توسعه پایدار در کشورها، منابع مناسبی از آب را طلب میکند که نبود آن توسعه را با محدودیت مواجه میسازد.
البته این تهدید تا حدی جدی است که برآوردهای سازمان ملل نشان میدهند تا اواسط قرن بیست و یکم به علت آلوده شدن و هدر رفتن آبهای کره زمین ممکن است تا ۷۰ درصد جمعیت کل دنیا، یعنی ۷ میلیارد نفر با کمبود آب شیرین مواجه شوند و حتی در صورت اجرایی نشدن تدابیر لازم در طول ۲۰ سال آینده، آب قابل مصرف برای هر انسان در جهان به دوسوم سطح کنونی کاهش خواهد یافت.
آب در بسیاری از ادیان مقدس شمرده میشود و در مناسک و مراسم گوناگونی مورد استفاده قرار میگیرد. جریان آب نیز قرنها در زمینههای مختلف هنری نظیر موسیقی، نقاشی و ادبیات تجلی یافته و موضوع بسیاری از تلاشهای علمی است. اگرچه مردم هر منطقه از جهان آداب متنوعی در تقدس آب دارند، اما این عنصر در همه فرهنگها باارزش است و در متن زندگی بشری قرار دارد. انسانها شهرهایشان را کنار آب میسازند، در آب استحمام میکنند و با آن به کار مشغول میشوند. اقتصاد جهانی با اتکا به انتقال جریان آب بنا شده و آنچه میخریم و میفروشیم از طریق آب است.
آب در واقع منبعی طبیعی، کمیاب، حیاتی و کالایی ارزشمند در توسعه اقتصادی و اجتماعی کشورهاست که در اشکال مختلف مصارف آن اعم از شرب و بهداشت، کشاورزی، صنعت و زیستمحیطی قابل جایگزینی با ماده دیگری نیست. بعلاوه تحقق توسعه پایدار در کشورها، منابع مناسبی از آب را طلب میکند که نبود آن توسعه را با محدودیت مواجه میسازد.
بهینه سازی میکروارگانیسمها در تصفیه بیولوژیکی فاضلابهای صنعتی
۱۳۹۰/۰۶/۱۱
17:51
|
فاضلاب پالایشگاه نفت دارای مقدار زیادی روغن و چربی به صورت ذرات معلق ،
هیدروکربنهای سبک و سنگین ، فنل و مواد آ لی حل شده دیگر است که اگر بدون
تصفیه به محیط تخلیه شود، خطر آ لودگی محیط زیست را در پی خواهد داشت. برای
تصفیه این فاضلابها ابتدا از یک بخش جدا کننده روغن و چربی و به دنبال آن
یک فرایند تصفیه بیولوژیکی برای حذف کامل مواد آ لی باقیمانده استفاده
میکنند که شامل دو بخش زیر است.
مخزن هوا دهی
در این مخزن ، فاضلاب ورودی با هوا و تودهای از میکرو ارگانیسمهای هوازی برای مدتی که میتواند از 4 تا بش از 24 ساعت متغییر باشد، در تماس قرار میگیرند. عمل هوا دهی برای تامین اکسیژن کافی مورد نیاز فعالیت توده میکروبی (لجن فعال) توسط همزن دائم انجام میگیرد.
مخزن ته نشینی
مخزن ته نشینی مایع و ذرات جامد لجن فعال را از هم جدا میکند.
عوامل بازدارنده
اصولا هر عاملی که حالت سمی برای میکرو ارگانیسمها داشته باشد یا به هر دلیلی عملکرد آنها را دچار توقف نماید، عامل بازدارنده نام دارد. مسمومیت باکتریها ممکن است به دلیل یکی از عوامل زیر باشد.
-وجود مواد آ لی نظیر فنل ، فورفورال ، هیدروکربنها ، H2S و مواد آروماتیک.
-حضور ترکیبات فلزات سنگین مثل Cr+3 ، Ni+2 و یا pb+2
-غلظت خیلی زیاد مواد معدنی محلول.
مخزن هوا دهی
در این مخزن ، فاضلاب ورودی با هوا و تودهای از میکرو ارگانیسمهای هوازی برای مدتی که میتواند از 4 تا بش از 24 ساعت متغییر باشد، در تماس قرار میگیرند. عمل هوا دهی برای تامین اکسیژن کافی مورد نیاز فعالیت توده میکروبی (لجن فعال) توسط همزن دائم انجام میگیرد.
مخزن ته نشینی
مخزن ته نشینی مایع و ذرات جامد لجن فعال را از هم جدا میکند.
عوامل بازدارنده
اصولا هر عاملی که حالت سمی برای میکرو ارگانیسمها داشته باشد یا به هر دلیلی عملکرد آنها را دچار توقف نماید، عامل بازدارنده نام دارد. مسمومیت باکتریها ممکن است به دلیل یکی از عوامل زیر باشد.
-وجود مواد آ لی نظیر فنل ، فورفورال ، هیدروکربنها ، H2S و مواد آروماتیک.
-حضور ترکیبات فلزات سنگین مثل Cr+3 ، Ni+2 و یا pb+2
-غلظت خیلی زیاد مواد معدنی محلول.
آب آشامیدنی و بهداشت آن
۱۳۹۰/۰۶/۱۱
17:39
|
آب آشامیدنی و بهداشت آن
خواص آب آشامیدنی
آلودگی های آب بسیار متنوع هستند و از منابع مختلف به راه های گوناگون وارد آن می شوند. علت ایجاد آلودگی هر چه باشد آب را هنگامی «آلوده» می نمامیم که میزان مواد خارجی موجود در آن به اندازه ای باشد که استفاده از آن سبب بروز اثرات زیان آور گردد.
برخی از ویژگی های آب آشامیدنی سالم بشرح زیر است:
1. درجه حرارت
آب زیاد سرد اثرات بدی بر دستگاه گوارش انسان می گذارد و آب با درجه حرارت زیاد، حالت بی مزگی دارد و گوارا نیست مناسب ترین درجه حرارت برای آب بین 12 - 8 درجه سانتی گراد می باشد.
2. رنگ
آب آشامیدنی باید بی رنگ باشد و در عمق زیاد، رنگ آبی مایل به سبز زلالی را داشته باشد. چنان چه آبی دارای نمک های آهن باشد رنگ آن متمایل به قرمز، اگر دارای نمک های منگنز باشد رنگ قهوه ای متمایل به سیاه دارد. زردی آب نشانه وجود ترکیبات گیاهی و اسید های آلی یا وجود خاک رس می باشد. در حالی که سبزی آب نشانه وجود گیاهانی از قبیل آلگها و جلبک ها می باشد.
3. کدورت
کدورت آب اغلب بدلیل وجود مواد معلق و کلوئدی در آن است. کدورت زیاد آب باعث می شود که گندزدایی آب تأثیر چندانی نداشته و باکتری ها در آن رشد کنند. همچنین کلر بیشتری برای ضد عفونی کردن باید مصرف گردد. بنابر این هر چه کدورت آب پایین تر باشد بهتر است.
4. بو
آب آشامیدنی باید بدون بو باشد. بوی آب عمدتاً مربوط به وجود مواد آلی می باشد. بعضی از بو ها بدلیل آلودگی صنعتی است و بعضی دیگر بعلت افزایش فعالیت بیولوژیکی است مانند هنگامی که آب در منابع توزیع باقی می ماند که تولید بو می کند. در جریان تصفیه آب برخی عملیات مانند اضافه کردن کلر فراوان خود می تواند مولد بو باشد که در چنین مواردی با خارج ساختن کلر مازاد، باعث از بین بردن بوی بد آب می شوند.
بهر حال بوی اب آشامیدنی باید تا اندازه ای باشد که از طرف مصرف کنندگان اعتراضی واقع نگردد.
5. مزه
از نظر طعم، آب های آشامیدنی نباید بی مزه باشد. وجود املاح مختلف چون آهن، منگنز، نمک، کربنات و انیدرید کربنیک در آب های مختلف مزه های گوناگونی را به آب می دهند که گاهی مطبوع و زمانی ناخوشایند است.
در بین مزه هائی که از منشأ آلودگی می باشند می توان آن هائی را که در اثر تغییرات مواد آلی گیاهی و حیوانی حاصل شده و در آب های زیر زمینی وجود دارند نام برد. همچنین نفوذ مواد مختلف شیمیایی در زمین و شبکه های لوله کشی در هنگام عملیات لوله گذاری و تعمیرات آن ایجاد مزه های مربوطه را می نماید. گاهی اوقات ضد عفونی آب با کلر نیز می تواند ایجاد ترکیبات کلره و نتیجتا مزه بد آب را بنماید.
آب با درجه سختی خیلی کم، حالت بی مزگی ناخوشایندی را می دهد. شوری آب نشانه وجود نمک خوراکی و تلخی آن دلیل زیادی ترکیبات منیزیم می باشد. آب های قلیائی مزه آب صابون دارند در حالی که آب های اسیدی ترش مزه هستند. وجود زیاد نمک های آهن و آلومینیوم مزه آب را گس می کنند. در حالی که مزه گندیدگی آب بعلت آلودگی های آلی آن است که ممکن است همراه با میکروب های بیماری زا نیز باشد.
خواص آب آشامیدنی
آلودگی های آب بسیار متنوع هستند و از منابع مختلف به راه های گوناگون وارد آن می شوند. علت ایجاد آلودگی هر چه باشد آب را هنگامی «آلوده» می نمامیم که میزان مواد خارجی موجود در آن به اندازه ای باشد که استفاده از آن سبب بروز اثرات زیان آور گردد.
برخی از ویژگی های آب آشامیدنی سالم بشرح زیر است:
1. درجه حرارت
آب زیاد سرد اثرات بدی بر دستگاه گوارش انسان می گذارد و آب با درجه حرارت زیاد، حالت بی مزگی دارد و گوارا نیست مناسب ترین درجه حرارت برای آب بین 12 - 8 درجه سانتی گراد می باشد.
2. رنگ
آب آشامیدنی باید بی رنگ باشد و در عمق زیاد، رنگ آبی مایل به سبز زلالی را داشته باشد. چنان چه آبی دارای نمک های آهن باشد رنگ آن متمایل به قرمز، اگر دارای نمک های منگنز باشد رنگ قهوه ای متمایل به سیاه دارد. زردی آب نشانه وجود ترکیبات گیاهی و اسید های آلی یا وجود خاک رس می باشد. در حالی که سبزی آب نشانه وجود گیاهانی از قبیل آلگها و جلبک ها می باشد.
3. کدورت
کدورت آب اغلب بدلیل وجود مواد معلق و کلوئدی در آن است. کدورت زیاد آب باعث می شود که گندزدایی آب تأثیر چندانی نداشته و باکتری ها در آن رشد کنند. همچنین کلر بیشتری برای ضد عفونی کردن باید مصرف گردد. بنابر این هر چه کدورت آب پایین تر باشد بهتر است.
4. بو
آب آشامیدنی باید بدون بو باشد. بوی آب عمدتاً مربوط به وجود مواد آلی می باشد. بعضی از بو ها بدلیل آلودگی صنعتی است و بعضی دیگر بعلت افزایش فعالیت بیولوژیکی است مانند هنگامی که آب در منابع توزیع باقی می ماند که تولید بو می کند. در جریان تصفیه آب برخی عملیات مانند اضافه کردن کلر فراوان خود می تواند مولد بو باشد که در چنین مواردی با خارج ساختن کلر مازاد، باعث از بین بردن بوی بد آب می شوند.
بهر حال بوی اب آشامیدنی باید تا اندازه ای باشد که از طرف مصرف کنندگان اعتراضی واقع نگردد.
5. مزه
از نظر طعم، آب های آشامیدنی نباید بی مزه باشد. وجود املاح مختلف چون آهن، منگنز، نمک، کربنات و انیدرید کربنیک در آب های مختلف مزه های گوناگونی را به آب می دهند که گاهی مطبوع و زمانی ناخوشایند است.
در بین مزه هائی که از منشأ آلودگی می باشند می توان آن هائی را که در اثر تغییرات مواد آلی گیاهی و حیوانی حاصل شده و در آب های زیر زمینی وجود دارند نام برد. همچنین نفوذ مواد مختلف شیمیایی در زمین و شبکه های لوله کشی در هنگام عملیات لوله گذاری و تعمیرات آن ایجاد مزه های مربوطه را می نماید. گاهی اوقات ضد عفونی آب با کلر نیز می تواند ایجاد ترکیبات کلره و نتیجتا مزه بد آب را بنماید.
آب با درجه سختی خیلی کم، حالت بی مزگی ناخوشایندی را می دهد. شوری آب نشانه وجود نمک خوراکی و تلخی آن دلیل زیادی ترکیبات منیزیم می باشد. آب های قلیائی مزه آب صابون دارند در حالی که آب های اسیدی ترش مزه هستند. وجود زیاد نمک های آهن و آلومینیوم مزه آب را گس می کنند. در حالی که مزه گندیدگی آب بعلت آلودگی های آلی آن است که ممکن است همراه با میکروب های بیماری زا نیز باشد.
دفع بهداشتی زباله و فاضلاب
۱۳۹۰/۰۶/۱۱
17:34
|
بهداشت زباله و مواد زائد
تعریف و طبقه بندی زباله
مجموعه ای از مواد غیر قابل استفاده و مازادی را که ضمن فعالیت های انسانی پدید می آید، زباله نامیده می شود، زباله از منابع مختلف خانگی، مؤسسات، واحد های صنعتی، کارهای ساختمانی کارخانجات تهیه مواد غذایی و غیره تولید می گردد. مواد ترکیب دهنده زباله بستگی کامل به فصول مختلف سال، جمیعت، میزان مصرف روزانه، آداب و رسوم و روش زندگی تولید کنندگان دارد. بدیهی است تولید سرانه زباله در هر کشور و منطقه متفاوت است.
مراحل دفع زباله
از بین بردن و دفع زباله سه مرحله دارد که عبارتند از:
1. نگهداری موقت: در دو مرحله انجام می گیرد، مرحله اول در منازل است که از وظایف خانه داران می باشد. در این مرحله به نکاتی بایستی توجه نمود؛ زباله های قابل تعفن، احتیاج به نگهداری دقیق تری دارند و بهتر است ابتدا آب آن ها را قبلاً گرفته و سپس در چند ورق روزنامه پیچیده و سپس داخل ضروف قرار دهند.
ظروف نگهداری زباله باید طوری باشد که حداکثر راحتی را برای افراد از نظر ریختن زباله در آن ها ایجاد نماید و به آسانی در دسترس جمع آوری کننده باشد. بطور کلی در انتخاب اندازه و جنس ظرف نگهداری نکات زیر باید رعایت گردد:
ـ غیر قابل نفوذ در برابر آب باشد.
ـ در آن کاملا بسته شود.
ـ جنس محکمی داشته باشد.
ـ به آسانی پر و خالی و تمیز شود.
ـ به اندازه مناسب باشد.
ـ دارای دسته های جانبی یا بالایی باشد.
استفاده از صندوق ها یا جعبه های چوبی از نظر بهداشتی صحیح نیست زیرا مواد داخل زباله بتدریج در داخل چوب نفوذ می نماید و در اثر شست و شو بخوبی تمیز نمی شوند و محلی برای تولید مگس و موش می باشند. از ظروف نگهداری زباله باید مراقبت کامل به عمل آید و پس از شست و شو واژگون نگه داشته شوند تا قبل از استفاده مجدد خشک شوند.
بطور کلی نباید زباله را در خارج از ظروف زباله نگه داشت هم چنین نباید زباله را به مدت طولانی در منزل گذاشت.
تعریف و طبقه بندی زباله
مجموعه ای از مواد غیر قابل استفاده و مازادی را که ضمن فعالیت های انسانی پدید می آید، زباله نامیده می شود، زباله از منابع مختلف خانگی، مؤسسات، واحد های صنعتی، کارهای ساختمانی کارخانجات تهیه مواد غذایی و غیره تولید می گردد. مواد ترکیب دهنده زباله بستگی کامل به فصول مختلف سال، جمیعت، میزان مصرف روزانه، آداب و رسوم و روش زندگی تولید کنندگان دارد. بدیهی است تولید سرانه زباله در هر کشور و منطقه متفاوت است.
مراحل دفع زباله
از بین بردن و دفع زباله سه مرحله دارد که عبارتند از:
1. نگهداری موقت: در دو مرحله انجام می گیرد، مرحله اول در منازل است که از وظایف خانه داران می باشد. در این مرحله به نکاتی بایستی توجه نمود؛ زباله های قابل تعفن، احتیاج به نگهداری دقیق تری دارند و بهتر است ابتدا آب آن ها را قبلاً گرفته و سپس در چند ورق روزنامه پیچیده و سپس داخل ضروف قرار دهند.
ظروف نگهداری زباله باید طوری باشد که حداکثر راحتی را برای افراد از نظر ریختن زباله در آن ها ایجاد نماید و به آسانی در دسترس جمع آوری کننده باشد. بطور کلی در انتخاب اندازه و جنس ظرف نگهداری نکات زیر باید رعایت گردد:
ـ غیر قابل نفوذ در برابر آب باشد.
ـ در آن کاملا بسته شود.
ـ جنس محکمی داشته باشد.
ـ به آسانی پر و خالی و تمیز شود.
ـ به اندازه مناسب باشد.
ـ دارای دسته های جانبی یا بالایی باشد.
استفاده از صندوق ها یا جعبه های چوبی از نظر بهداشتی صحیح نیست زیرا مواد داخل زباله بتدریج در داخل چوب نفوذ می نماید و در اثر شست و شو بخوبی تمیز نمی شوند و محلی برای تولید مگس و موش می باشند. از ظروف نگهداری زباله باید مراقبت کامل به عمل آید و پس از شست و شو واژگون نگه داشته شوند تا قبل از استفاده مجدد خشک شوند.
بطور کلی نباید زباله را در خارج از ظروف زباله نگه داشت هم چنین نباید زباله را به مدت طولانی در منزل گذاشت.
استاندارد مديريت كيفيت آزمايشگاهي ISO 17025
۱۳۹۰/۰۶/۱۰
19:54
|
خلاصه :
كاليبره نبودن تجهيزات آزمايشگاهي از جمله مشكلاتي است كه اكثر مديران و كاربران آزمايشگاه ها با آن مواجه هستند. استفاده مكرر، حوادث ناخواسته و در برخي مواقع عدم رعايت استاندارد هاي لازم مي تواند باعث پايين آمدن ميزان صحت نتايج آزمايش ها گردد. لذا لازم است تمهيداتي انديشيده شود كه تجهيزات آزمايشگاهي همواره كاليبره بوده و نتايج آن قابل اطمينان باشد. تجهيزات مراكز آزمايشگاهي مرتبط با نانو به دليل نياز به حساسيت و دقت بالا احتياج به كاليبره كردن دستگاه ها مطابق با استانداردهاي بين المللي دارند. داشتن استاندارد ISO17025 مي تواند تا حدود زيادي بستر لازم براي حل مشكل كاليبراسيون را فراهم سازد. از اين رو آزمايشگاه هاي مرتبط با نانو با اخذ اين استاندارد خواهند توانست از كاليبره بودن تجهيزات خود اطمينان حاصل نموده و اعتبار لازم براي همكاري با مراكز بين المللي را بدست آورند.
مقدمه:
در این استاندارد الزامات عمومی برای احراز صلاحیت جهت انجام آزمون و یا کالیبراسیون و نیز نمونه برداری تعیین میشود. این استاندارد دربرگیرنده انواع آزمون و کالیبراسیونی است که با استفاده از روشهای استاندارد، روشهای استاندارد نشده و روشهای ابداع شده در خود آزمایشگاه انجام میگیرد.
این استاندارد در مورد کلیه سازمانهای انجام دهنده آزمون و یا کالیبراسیون کاربرد دارد و مثلا شامل آزمایشگاههای شخص اول، شخص دوم و شخص ثالث و نیز آزمایشگاههایی است که آزمون و یا کالیبراسیون در آنها بخشی از بازرسی و گواهی کردن محصول را تشکیل میدهد.
این استاندارد در مورد کلیه آزمایشگاهها صرف نظر از تعداد کارکنان یا گستره حوزه فعالیتهای آزمون و یا کالیبراسیون کاربرد دارد.هرگاه آزمایشگاهی یک یا چند فعالیت مذکور در این استاندارد، از قبیل نمونه برداری و طراحی و ابداع روشهای جدید راانجام نمی دهد، الزامات مذکور در بندهای مربوط به این فعالیتها اعمال نمی شود.
كاليبره نبودن تجهيزات آزمايشگاهي از جمله مشكلاتي است كه اكثر مديران و كاربران آزمايشگاه ها با آن مواجه هستند. استفاده مكرر، حوادث ناخواسته و در برخي مواقع عدم رعايت استاندارد هاي لازم مي تواند باعث پايين آمدن ميزان صحت نتايج آزمايش ها گردد. لذا لازم است تمهيداتي انديشيده شود كه تجهيزات آزمايشگاهي همواره كاليبره بوده و نتايج آن قابل اطمينان باشد. تجهيزات مراكز آزمايشگاهي مرتبط با نانو به دليل نياز به حساسيت و دقت بالا احتياج به كاليبره كردن دستگاه ها مطابق با استانداردهاي بين المللي دارند. داشتن استاندارد ISO17025 مي تواند تا حدود زيادي بستر لازم براي حل مشكل كاليبراسيون را فراهم سازد. از اين رو آزمايشگاه هاي مرتبط با نانو با اخذ اين استاندارد خواهند توانست از كاليبره بودن تجهيزات خود اطمينان حاصل نموده و اعتبار لازم براي همكاري با مراكز بين المللي را بدست آورند.
مقدمه:
استاندارد ایزو 17025- الزامات خاص برای کیفیت و احراز صلاحیت آزمایشگاههای آزمون و کاليبراسيون-ISO/IEC 17025
در این استاندارد الزامات عمومی برای احراز صلاحیت جهت انجام آزمون و یا کالیبراسیون و نیز نمونه برداری تعیین میشود. این استاندارد دربرگیرنده انواع آزمون و کالیبراسیونی است که با استفاده از روشهای استاندارد، روشهای استاندارد نشده و روشهای ابداع شده در خود آزمایشگاه انجام میگیرد.
این استاندارد در مورد کلیه سازمانهای انجام دهنده آزمون و یا کالیبراسیون کاربرد دارد و مثلا شامل آزمایشگاههای شخص اول، شخص دوم و شخص ثالث و نیز آزمایشگاههایی است که آزمون و یا کالیبراسیون در آنها بخشی از بازرسی و گواهی کردن محصول را تشکیل میدهد.
این استاندارد در مورد کلیه آزمایشگاهها صرف نظر از تعداد کارکنان یا گستره حوزه فعالیتهای آزمون و یا کالیبراسیون کاربرد دارد.هرگاه آزمایشگاهی یک یا چند فعالیت مذکور در این استاندارد، از قبیل نمونه برداری و طراحی و ابداع روشهای جدید راانجام نمی دهد، الزامات مذکور در بندهای مربوط به این فعالیتها اعمال نمی شود.